top of page

Over ALS

Wat is ALS

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Nederland telt op dit moment ongeveer 1500 patiënten. Gemiddeld overlijden er elk jaar 500 patiënten en komen er 500 bij.

Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar de ziekte, is de oorzaak tot op heden onbekend. Hoop op een toekomst – met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na de eerste symptomen – is er voor deze 1500 patiënten nog niet. Het relatief kleine aantal patiënten maakt dat onderzoeksbudgetten van de farmaceutische industrie en de overheid nihil zijn; verreweg het meeste wetenschappelijk onderzoek naar ALS in Nederland wordt gefinancierd door giften aan Stichting ALS Nederland.

In de afgelopen jaren is er dankzij giften van particulieren en bedrijven al veel onderzoek gedaan. Er worden onderzoeken gefinancierd die betrekking hebben op het vinden van de oorzaken van ALS, alsmede onderzoeken die leiden tot verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten en mantelzorgers.

Meer weten over ALS?

Op de website van ALS Nederland kun je op de pagina ‘De ziekte’ meer lezen over onder andere de betekenis en het verloop van de ziekte. De pagina ‘Feiten en cijfers’ geeft je meer inzicht in de feiten en cijfers die op dit moment over de ziekte en de patiënten bekend zijn. Onder het kopje ‘Veel gestelde vragen‘ tref je de meest gestelde vragen aan over de ziekte ALS.

bottom of page